72godziny.pl

Czasami większe wrażenie na gościach niż wykwintne potrawy czy przepyszne desery może wywołać sposób ich podania. Dlatego warto zastanowić się nad naczyniami, z których korzystamy podczas różnego rodzaju uroczystości. Jest to istotne zwłaszcza podczas szczególnych uroczystości takich, jak urodziny, rocznice, kiedy to najważniejszy moment stanowi podanie tortu.

Patera zabezpieczająca ciasto

patera na ciasto z kloszemJeżeli zostanie zaserwowany na eleganckim talerzu lub gustownej paterze, widok ten zachwyci nawet największych estetów. Doskonałym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w paterę, która będzie nie tylko pełniła funkcje praktyczne, ale również stanie się elementem dekoracji stołu. Ze względu na swe rozmiary zajmuje ona centralne miejsce na stole, ale przede wszystkim ułatwia serwowanie ciast. W przypadku większych przyjęć warto pomyśleć o kilkupoziomowych, jednak podczas spotkań w gronie najbliższej rodziny czy przyjaciół świetnie sprawdzą się te zawierające jeden talerz. Dobrym rozwiązaniem jest patera na ciasto z kloszem ze szkła, ponieważ chroni słodkości przed wysychaniem. Sprawdzi się również w przypadku ciastek (zwłaszcza kruchych), które, nieosłonięte przez dłuższy czas, tracą swoje właściwości. Funkcja ta jest istotna zwłaszcza podczas kilkugodzinnych spotkań, kiedy to wypieki narażone są różnorodne czynniki. Szklany klosz chroni słodkości przed wszelkiego rodzaju insektami, co ma znaczenie, zwłaszcza gdy uroczystość odbywa się na świeżym powietrzu, np. w przydomowym ogrodzie.

patera na ciasto z kloszemWarto zwrócić uwagę również na średnicę patery, ponieważ w zależności od producenta i modelu może ona różnić się o kilka centymetrów. Ważne jest to zwłaszcza w przypadku tortu, ponieważ, aby można było go przykryć kloszem, nie może on wystawać poza talerz. Patery mogą również posiadać nóżkę, dzięki czemu prezentują się jeszcze dostojniej, a ponadto łatwiej znaleźć dla nich miejsce na stole. Modele z obrotowym talerzem wyróżniają się tym, iż dzięki tej właściwości każdy z gości bez najmniejszego problemu może sięgnąć po to ciasto, na które ma w danej chwili ochotę. Z kolei talerze niektórych pater posiadają specjalne rowki, które utrzymują klosz na miejscu. W przypadku, gdy serwujemy ciastka, warto pomyśleć o paterze z rantami, co ułatwi jej przeniesienie. Natomiast w przypadku tortu zdecydowanie lepsze zastosowanie ma model bez rantów, dzięki któremu łatwiej będzie nakładać jego kawałki na talerzyki gości. Z racji, iż patera na ciasto jest zakupem służącym przez wiele lat, należy również zwrócić uwagę na materiał, z którego została wykonana.

Porcelanowe odznaczają się nie tylko trwałością, ale także efektownie się prezentują. Z kolei drewniane świetnie wpisują się w styl skandynawski, natomiast szklane pasują do każdego wystroju. Do wyboru są również modele z ozdobami, które mogą nawet spektakularnie się prezentować, więc warto korzystać z nich podczas wyjątkowych okazji.